• Våra äppel får mogna på kvist
    Våra äppel får mogna på kvist

Äppelträd så långt ögat når

Våra träd står i långa rader på ca 40 hektar och vi odlar ett flertal olika sorter, bland dem Lobo, Amorosa, Santana, Discovery, Rubinola, Zari och Jaspi. Redan i januari-februari börjar vi beskära träden. I slutet av maj och början av juni blommar de som allra vackrast och i mitten av augusti brukar vi skörda de tidigaste sorterna. Skörden pågår ända till mitten eller slutet av oktober.

Åland är Finlands äppelträdgård

Många soltimmar och en höst som dröjer sig länge kvar, skapar gynnsamma förhållanden för äppelodling. I många byar står träden tätt och här i den sköna skärgårdsluften får äpplena mogna på kvist, Jan Mattsson i byn Västanträsk i Finström är en av Ålands många äppelodlare. Han förvaltar och utvecklar de odlingstraditioner som en gång inleddes i byn. Varje höst plockar stora mängder äpplen för hand från träden på Grannas äppelodlingar och en del pressas till en god och naturlig must.

Lobo

Är ett saftigt och saftigt äppel. Lobo har sitt ursprung i Kanada och har en medeltidig blomning. Senare på säsongen bildas ett naturligt vax på det röda skalet och äpplet blir då extra glansigt. 

Amorosa

En aromrik smak med fin balans. Släktas på Aroma men har en lite vackrare färg och form. God att äta som den är och passar även matlagning. 

Santana

Har sina rötter i Holland. Santana kan avnjutas av de flesta äppelallergiker då den enbart innehåller små mängder av det protein som vissa är känsliga mot. En fyllig smak med doft av rosor. 

Discovery

Ett av de tidigare äpplena på säsongen och plockas först av alla. Det är ett sött äppel med en vacker röd färg och krispigt fruktkött. Passar utmärkt till mos och äpplekakor men även väldigt gott att äta direkt.

Rubinola

Ett äpple med hög c-vitaminhalt! Röd täckfärg med en kraftigt lysande gul basfärg. Frukten är krispig och saftig. Smakrikt och sött med balanserande syra. 

Zari

Ett saftigt och sött äppel med en krispig konsistens. 

Jaspi

Ett finskt äppel. Fruktköttet är krispigt och vitt och smaken kryddig och syrlig. En tidigare höstsort med ett kraftigt skal.